Telegraaf-Mensheid-pers1333
الرئيسية / KRANT ALGEMEEN POLITIEK / wens ik u graag een mooie herfstvakantie

wens ik u graag een mooie herfstvakantie

wens ik u graag een mooie herfstvakantie

Lieve ouders van Arnhem, één van de allerbelangrijkste dingen die wij kunnen doen voor onze kinderen, is simpelweg praten met hen vanaf dag één: woorden zeggen, zinnen zingen, verzen reciteren, verhalen voorlezen en vertellen, babbelen bij spelletjes… alles is goed, juist doordat wij het zelf zijn, juist vanaf hun prilste begin, juist elke dag thuis. Dat is één. Twee is de stijl waarin wij onze woorden in het vat gieten. Zelf ben ik als kind opgevoed met directieven die het nut en de noodzaak der dingen kortweg neerzetten: ‘Schiet op!’ en ‘blijf af’. Rijker is het onze kinderen in overlegstijl te verzoeken, zoals ‘Kom, laten wij haast maken, want de tijd dringt.’ en ‘Hier kun je beter niet aankomen, zodat je jezelf niet brandt’. Dit zijn inderdaad veel meer woorden, maar dat is bij onze jonge kinderen juist de bedoeling: woorden leren betekent veel woorden horen, ’s morgens al bij het ontbijt. In welke taal, dat is pas drie. Voor ouders die slecht Nederlands spreken, is vloeiend Marokkaans of Arabisch heel goed voor de taligheid van kinderen en dat is precies waar pedagogisch medewerkers en docenten mee aan het werk kunnen bij Nederlands in de kinderopvang en op school. Hoog boven de boekenzalen van Rozet zag ik de ouders en professionals knikken. Ik zat aan tafel met de moeder van Paula, zij sprak de docent wekelijks over de vorderingen van haar dochter. En zei ze erbij ‘En die van mij’. Ik leer zelf ook Nederlands, hier op dinsdagochtend in bibliotheek Rozet; ik ben over mijn schaamte heen geklommen.’ Voor mij was dit het grote mythische moment van deze levendige enthousiaste conferentie over hoe ouders en professionals samen jonge kinderen de taal leren. Mijn ouders konden nauwelijks Nederlands. Ik leerde mijn nieuwe taal in de schoolklas en in de bibliotheek, niet in de huiskamer. Toch ging het snel, ik was gevoelig voor taal dankzij de verhalenvertellers van mijn oma en schoonzus en zus en het beheersen van mijn moedertaal tmazight, en de Koran recitaties de imam. En zo kon ik verder met wat de juf en de bibliotheekmedewerkers mij leerden. Ik las de krantenartikelen in De Volkskrant toen ik elke ochtend voor schooltijd de krant langs de deuren bracht en ik leerde uit mijn hoofd met journaallezer Fred Emmer als het goede voorbeeld. Dat is wat je kan, als je talig bent. Hier kunnen wij zien hoe ouders en professionals een gouden driehoek om een kind vormen, sterker nog – hoe de hele straat kan meedoen. It takes a village to raise a child is het motto van een samenleving die samen kinderen opvoedt. De pedagogische wijk, noemen wij deze methode in Arnhem voor een nieuwe generatie die hier opgroeit om onze samenleving vorm en toekomst te geven. De school gaat nu een weekje dicht bij ons, maar opvoeden gaat gelukkig altijd door. Met deze boodschap wens ik u graag een mooie herfstvakantie….. Le maire d’Arnhem  ..Ahmed Markoush

**************************************

Telegraaf-Mensheid Pers  …Abderrahim Fakir IdrissiMAIL ..Aljazirapress@yahoo.nl….S/N 243584477 Opgericht: Rotterdam

  …Geb .Datum .. 251057….Januari 2001 Kenmerk..1700234847-2.. Een onafhankelijk tijdschrift over social e, economische, politieke en wetenschappelijke vraagstukken uit Nederland over de hele wereld..Druk op officiële supervisor.

عن editor

شاهد أيضاً

جمعية  ورزازات ايفنتس Ouarzazate Events

جمعية  ورزازات ايفنتس Ouarzazate Events الرئيس: محمد ختوش مدير المعهد المتخصص التكنولوجيا التطبيقية الفندقية والسياحية …

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *

Telegraaf-Mensheid-pers1333