Telegraaf-Mensheid-pers1333
الرئيسية / RETTERDAM PERS / Bazig lahcen de”argan boom” met een boek

Bazig lahcen de”argan boom” met een boek

Bazig lahcen de”argan boom” met een boek

  Gelijktijdig met de Internationale Argan-dag, die elk jaar op 10 mei valt, heeft de Berber-onderzoeker Lahcen Bazg een boek uitgegeven onder de titel “Argan Tree, the Unique Tree”, waarin hij een uitgebreide definitie van de boom door zijn verband behandelde tot mensenleven 

De auteur nam een ​​reeks artikelen, onderzoeken en studies op die de arganboom en zijn voordelen, componenten en soorten introduceerden, versterkt met cijfers en feiten. Hij ging ook in op de coöperaties die actief zijn op het gebied van de productie van arganolie door middel van de goedgekeurde stadia en traditionele methoden, evenals de certificaten van actoren en geïnteresseerden in de sector 

Over het idee om het boek te schrijven, zei hij tegen Hassan Bazigh in een verklaring aan Hespress: “Al bijna een jaar denk ik aan deze stap, eerst omdat ik geboren ben in de regio Ait Baamrane, die bekend staat voor de productie van arganolie, en ten tweede omdat deze laatste dag na dag een onderwerp van toenemende belangstelling is geworden op het niveau van de binnenlandse en internationale markten.Het wordt goudvloeistof genoemd in zijn thuisland Marokko; Dus ik dacht erover om aan dit onderwerp te werken en contact op te nemen met een aantal geïnteresseerden, en te vertrouwen op een aantal experimenten en onderzoek om dit boek op deze manier te produceren.” De Berber-onderzoeker  zelf voegde eraan toe: “Ter gelegenheid van de Internationale Argan Dag Ik spreek mijn bezorgdheid uit over het lot van deze boom, in het licht van de buitensporige exploitatie en vervuiling die hij veroorzaakt. Hij wordt veroorzaakt door het lozen van afval in zijn bossen en zijn constante blootstelling aan kapoperaties, omdat zijn verdwijning, God verhoede, bedreigt het levensonderhoud van honderden families die van zijn olie leven.”

“Om deze reden doe ik een beroep op de wereld om de arganboom te behouden, omdat het een belangrijke en waardevolle bosrijkdom is waarvan we profiteren van zijn oliën, en het speelt een belangrijke rol bij het behoud van het milieu”, voegt Lahcen Bazig toe.

  Aan de andere kant prees hij de interesse van Marokko in de pilaren, vooral na de lancering in 2020 van een baanbrekend project om 10.000 hectare arganbomen te planten en om een ​​reeks andere maatregelen te nemen die nodig zijn om de boom te behouden en om het bewustzijn van zijn vitale rol bij het handhaven van milieubalansen en biodiversiteit bij duurzame ontwikkeling. , naast het beschermen en uitbreiden van een sector die nu goed is voor 10 procent van het marktaandeel ”

Het is opmerkelijk dat de Berber-onderzoeker Lahcen Bazigh een aantal publicaties heeft, waarvan de belangrijkste zijn “De praktische en juridische gids voor het opzetten van verenigingen”, “Onderwijzen van de Amazigh-taal in de Marokkaanse school … Studies en veldonderzoek”, “Artikelen in Berber”, “Berber Dialogen” en “Geschiedenis” Steden, Stammen en Plaatsen”, en “Pioniers van het Amazigh Lied”; Hij won ook de Nationale Prijs voor Onderwijs van het Royal Institute of Amazigh Culture in 2008

aan Hespress

P..MUSTAPHA BAKKAR 

 

 

عن editor

شاهد أيضاً

MAÂLMA ASMAA HAMZAOUI

MAÂLMA ASMAA HAMZAOUI  BNAT  TIMBOUKTOU Asmaa Hamzaoui a su faire preuve de courage, d’audace et …

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *

Telegraaf-Mensheid-pers1333