Kemal Ataturk

Mustafa Kemal Ataturk in het leven van de Turken

  In 2012 vierden we vierhonderd jaar relaties tussen Nederland en Turkije. Tijdens de eerste eeuwen verliep de communicatie voornamelijk via handel en diplomatie. Daarnaast waren er de avontuurlijke Nederlanders die als toerist de avant-garde door het Ottomaanse Rijk reisden. Sinds de komst van bezoekende Turkse arbeiders met hun gezin in de tweede helft van de vorige eeuw is er een toenemende culturele uitwisseling geweest. Deze collectie geeft een beeld van vierhonderd jaar Nederlands-Turkse betrekkingen door middel van biografische foto’s en interviews 

Mustafa Kemal Atatürk mag dan al vele jaren dood zijn, Turkije heeft hij niet verlaten. In Turkije is zijn persoon en ideologie nog springlevend en wordt hij door vele Turken als een soort godheid geadoreerd. Zonder Atatürk geen modern Turkije, is de gedachte. Maar in hoeverre klopt dat beeld en hoe is Mustafa Kemal uiteindelijk de grote Atatürk geworden 

Wie was Mustafa Kemal Atatürk 

Zodra je Turkije binnenkomt is Atatürk overal aanwezig. Standbeelden van hem staan in elke stad, zijn portret hangt in alle overheidsgebouwen en zijn handtekening is terug te zien op auto’s, T-shirts en zelfs als tatoeage op lichamen. Hij wordt gezien als vader des vaderland, leraar en verlosser. Zelfs nu nog heeft zijn ideologie veel invloed op de Turkse politiek en samenleving  en kan kritiek op hem, of enig vraagteken bij zijn verdiensten, tot verhitte debatten leiden onder Turken. Voor vele Turken, vooral de streng seculiere, is Mustafa Kemal Atatürk nog steeds de man die het ooit zo conservatieve en achtergestelde land tot een modern westers land heeft gemaakt .. Kennis ..

عن editor

شاهد أيضاً

هل يحتفظ منتج الفيلم ومخرجه بحق ترشيح مشروع آخر للاستفادة من الدعم؟

عبد الرحيم الفقير الادريسي يوقع الصفحة السينمائية ***************************************************** التوقف عن الإنتاج المادة 23 في حالة …

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *