Telegraaf-Mensheid-pers1333
الرئيسية / RETTERDAM PERS / Kasbah Amlal . JOURNAL ASSIASSA AL AMMA . REPORTAGE

Kasbah Amlal . JOURNAL ASSIASSA AL AMMA . REPORTAGE

Kasbah Amlal . JOURNAL ASSIASSA AL AMMA . REPORTAGE

Welkom

De Nederlandse Grondwet 1 Toelichting

In een democratie regeert het volk, maar het volk kan niet over ieder bestuursbesluit of wet een beslissing nemen. Daarom hebben de meeste landen waaronder Nederland een representatieve (vertegenwoordigende) of indirecte democratie. Dat houdt in dat het volk een aantal vertegenwoordigers kiest, die namens het volk wetten maakt en besluiten neemt over het bestuur van het land

Een rechtsstaat is een staat waarin vrijheid, rechtszekerheid en rechtsgelijkheid voor de burger belangrijk zijn. Bovendien geniet de burger bescherming van zijn rechten en vrijheden, tegen medeburgers én tegen de overheid. Een burger weet dan waar hij qua rechten en plichten aan toe is. Een democratische rechtsstaat is dus een land waarin de rechtsstaat op een democratische manier tot stand is gekomen.

Deze algemene bepaling, die in 2022 voor artikel 1 aan de Grondwet werd toegevoegd, bepaalt nu dat de Grondwet de democratische rechtsstaat moet garanderen. Dit betekent dat de Grondwetgever bij iedere wijziging van de Grondwet moet bekijken of de democratische rechtsstaat nog wel gegarandeerd is.

 

Tous ceux qui se trouvent aux Pays-Bas sont, dans des cas égaux, traités de façon égale. Nulle discrimination nest permise, quelle se fonde sur la religion, les convictions, les opinions politiques, la race, le sexe, le handicap, l’orientation sexuelle ou tout autre motif 

************************

Niemand heeft voorafgaand

 verlof nodig

  1. Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet 
  2. De wet stelt regels omtrent radio en televisie. Er is geen voorafgaand toezicht op de inhoud van een radio- of televisieuitzending 
  3. Voor het openbaren van gedachten of gevoelens door andere dan in de voorgaande leden genoemde middelen heeft niemand voorafgaand verlof nodig wegens de inhoud daarvan, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet. De wet Kan het geven van vertoningen toegankelijk voor personen jonger dan zestien jaar regelen ter bescherming van de goede zeden 
  4. De voorgaande leden zijn niet van toepassing op het maken van handelsreclame. grondwet van Nederland

***********************************************

Grondwetswijziging van 2022 en 2023


Na de grote herziening van de Grondwet in 1983 is de Grondwet nog een aantal malen gewijzigd. De meest recente herziening kwam in 2022 en 2023 tot stand. Het ging om de toevoeging van een algemene bepaling en om een aantal kleine (redactionele) aanpassingen. De meest daarvan in het oog springende wijziging is de mogelijkheid dat Nederlanders die in het buitenland wonen via een kiescollege ook invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer krijgen

عن editor

شاهد أيضاً

MAÂLMA ASMAA HAMZAOUI

MAÂLMA ASMAA HAMZAOUI  BNAT  TIMBOUKTOU Asmaa Hamzaoui a su faire preuve de courage, d’audace et …

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *

Telegraaf-Mensheid-pers1333