Telegraaf-Mensheid-pers1333
الرئيسية / RETTERDAM PERS / Geschiedenis van Nederland

Geschiedenis van Nederland

De geschiedenis van Nederland is het verhaal van het gebied van het huidige Nederland. Vóór de negentiende eeuw bestond er in dit deltagebied geen eenheidsstaat en tot die tijd kenden de gewesten in deze contreien ieder hun eigen bestuur en regeringsvorm. Deze gewesten hebben door de geschiedenis heen dan ook wisselende onderlinge relaties gehad, soms samenwerkend, soms rivaliserend. In die zin is dit artikel een beschrijving van de totstandkoming van het huidige Nederland als staat; de nationale geschiedschrijving 

Deze geschiedenis kent een aantal belangrijke keerpunten waaronder de Opstand, vaak aangeduid als de meer omvattende Tachtigjarige Oorlog, met zijn onder de naam Plakkaat van Verlatinghe bekendstaande onafhankelijkheidsverklaring; de opvolgende periode van grote voorspoed in de Gouden Eeuw; de Franse tijd die het einde betekende van de toen reeds langdurig in verval zijnde Republiek; de oprichting van het Koninkrijk der Nederlanden in 1815 en de Belgische revolutie van 1830 resulterende in het Nederland in de min of meer huidige vorm

Deze geschiedenis is sterk verbonden met het ontstaan van de Nederlandse ondergrond. Het tegenwoordige Nederlandse landschap is grotendeels gevormd in de laatste 150.000 jaar. De laatste duizend jaar is voornamelijk de bewoning van grote invloed geweest op het landschap, met name door de aanleg van polders en dijken. Dit heeft grote invloed gehad op de geschiedenis, onder meer door de collectiviteit die noodzakelijk was bij de bescherming van het in gebruik genomen land tegen het water. Dit heeft voor een bestuur en mentaliteit gezorgd die mede heeft bijgedragen aan het latere succes van de Nederlandse handel, waarbij ook de geografisch gunstige ligging aan zee en waterwegen van groot belang was  

SPORTGESCHIEDENIS IN NEDERLAND

Het Huygens ING, het Mulier Instituut en stichting de Sportwereld houden vandaag, 19 december, een seminar rondom een onderzoeksprogramma voor de Nederlandse sportgeschiedenis. Sportgeschiedenis blijft boeien. Is het ‘nee’ tegen het organiseren van de Olympische Spelen in 2028 in het regeerakkoord van het kabinet Rutte II bijvoorbeeld te vergelijken met de beslissing van de Tweede Kamer in 1925 om geen subsidie voor de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam te verlenen? Wie zich met deze vraag bezighoudt, merkt al snel dat het moeilijk is dieper te graven naar de rol en betekenis van sport in de twintiger jaren 

Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, het Mulier Instituut en stichting de Sportwereld hebben daarom een onderzoeksprogramma voor de Nederlandse sportgeschiedenis opgesteld. Het is bedoeld als inspiratie voor instellingen en onderzoekers en om een bijdrage te leveren aan afstemming en samenwerking 

De presentatie hiervan is op het seminar Sportgeschiedenis: verleden en toekomst, die plaatsvindt in het Huygens ING te Den Haag. Naast de meer prospectieve aandacht voor sportgeschiedenis belicht prof. dr. Onno van Nijf van de Rijksuniversiteit Groningen de rol van sport in de Grieks-Romeinse oudheid.

De geschiedenis van Nederland

De geschiedenis van Nederland begint eigenlijk met de geschiedenis van het ontstaan van Nederland. Want tot de 19e eeuw was Nederland een deltagebied, verdeeld in verschillende gewesten met veelal een eigen bestuur. Pas op 29 maart 1814 werd het land Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, geleid door de familie Oranje-Nassau 

  • Nederland is sinds 1814 een constitutionele monarchie.
  • Sinds 2013 is Koning Willem-Alexander het staatshoofd van Nederland.
  • Nijmegen en Maastricht behoren tot de oudste steden van Nederland.
  • Nederland heeft een haat-liefdeverhouding met water.

De monarchie

In de middeleeuwen, lang voordat de familie van Oranje onze monarchen werden, was Nederland verdeeld over vele graafschappen en hertogdommen. Later zouden Spaanse en Oostenrijkse vorsten regeren over de vele gewesten die Nederland vormden. Pas in 1750 werd Willem IV van Oranje-Nassau tot erfstadhouder uitgeroepen en vestigden de Oranjes hun macht 

Sinds 1814 is Nederland een constitutionele monarchie; de Koning is het staatshoofd en vormt samen met de ministers de regering. Op 16 maart 1815 benoemde Willem I zichzelf tot Koning der Nederlanden en probeerde hij de belangen van zijn familie veilig te stellen door het invoeren van erfelijk koningschap. Sindsdien komen de staatshoofden uit de familie van Oranje. Sinds 2013 hebben we, na vele koninginnen, Koning Willem-Alexander als staatshoofd 

Ontwikkeling van de steden in Nederland

Nederland kent talloze steden met een eeuwenoude geschiedenis. De oudste steden in Nederland zijn Maastricht en Nijmegen. Ook Utrecht, Deventer, Middelburg en Stavoren blijken al sinds de eerste eeuwen na de jaartelling bewoond te zijn. Al deze historie ziet u terug in de architectuur en cultuur van deze schitterende steden. De geschiedenis van Amsterdam begint zo rond het jaar 1000 en verscheen voor het eerst in de geschreven geschiedenis in 1275. Rond 1300 kreeg Amsterdam de stadsrechten van de Utrechtse bisschop Gwijde van Avesnes. Door economische bloei groeide Amsterdam uit tot de grootste stad van Nederland. De zeventiende eeuw, de Gouden Eeuw, betekende voor Amsterdam in het bijzonder veel rijkdom, macht en cultuur. In diezelfde eeuw ontstond ook de beroemde grachtengordel

 

De Tweede Wereldoorlog

 

Nederland heeft door de eeuwen heen verschillende oorlogen meegemaakt, maar de meest recente, en met enorme impact, is de Tweede Wereldoorlog geweest. Deze begon voor Nederland toen de Duitsers op 10 mei 1940 binnenvielen. Het Nederlandse leger was niet voorbereid op een moderne oorlog en na het bombardement op Rotterdam (14 mei 1940) en de dreiging meerdere grote steden te vernietigen, capituleerde Nederland op 15 mei 1940 

Gedurende de vijf jaar lange bezetting werd de Nederlandse industrie veelal ingezet voor de oorlogsvoering en werden de goederen steeds schaarser en gerantsoeneerd. In de ‘hongerwinter’ (1944-1945) kwamen 20.000 mensen om van de honger 

Jodenvervolging

Ook werd de vervolging van joden steeds grimmiger. De Duitsers stelden een ‘Joodse Raad’ en vertelden de joden dat ze veilig waren wanneer ze zich lieten registreren. Vervolgens kwam het bedrog hiervan uit en begonnen de deportaties naar concentratiekampen. Meer dan 100.000 Nederlandse joden werden uiteindelijk omgebracht in de concentratiekampen. Eén van hen was Anne Frank het meisje dat beroemd werd door haar dagboeken die ze schreef tijdens de bezetting.

Nadat de geallieerden in 1944 in Normandië aankwamen, trokken ze richting Nederland en werd Nederland op 5 mei 1945 bevrijd

 

.

 

Nederland en het water

 

Nederland voert al eeuwenlang een haat-liefdeverhouding met het water. En dat is niet verwonderlijk aangezien een kwart van Nederland onder de zeespiegel ligt; op het laagste punt bijna 7 meter zelfs! Dat betekent namelijk dat Nederlanders zichzelf altijd moeten beschermen tegen het water, want men wil de watersnoodramp uit 1953 nooit meer mee maken. Nederlanders groeiden in het maken van sterke dijken waaruit de Deltawerken zijn ontstaan 

Ook betekent dit dat Nederlanders een groot deel van het land hebben gewonnen op de zee en meren. Al sinds de 11e eeuw werd land gewonnen door aangeslibte gebieden langs de kust met dijken te beschermen tegen de zee. Vanaf de 16e eeuw ging men meren droogleggen, veelal in Noord-Holland, met behulp van molens. De eerste bekende droogmakerij stamt uit 1533; het Achtermeer gelegen tegen zuiden van Alkmaar. Andere bekende droogleggingen zijn de Beemster(1608-1612) en later Flevoland 

 

Mesaanval Finland beschouwd als terreur, dader Marokkaanse asielzoeker (18)

AFP

De steekpartij gisteren in Turku in Finland had hoogstwaarschijnlijk een terroristisch oogmerk. Dat heeft de Finse politie vanochtend gezegd. Gisteren zei de politie niet uit te gaan van terreur, maar het ook niet uit te sluiten.

De dader is een 18-jarige man met de Marokkaanse nationaliteit. Hij was sinds 2016 in Finland. Hij was een asielprocedure gestart en woonde in een asielzoekerscentrum.

Meerdere mensen De man viel op een plein in het centrum van de stad mensen aan met een mes. Hij leek het vooral gemunt te hebben op vrouwen, zegt de politie. Twee vrouwen zijn gedood, beide slachtoffers hebben de Finse nationaliteit. Van de acht gewonden zijn zes vrouw. Een ooggetuige zegt dat de man ook een vrouw met een baby wilde aanvallen; toen zij zich verdedigde en schreeuwde zou hij zijn weggerend.

Gisteravond deed de politie een inval in een appartement in Turku. Vier mensen zijn gearresteerd, ook zij hebben de Marokkaanse nationaliteit.

Het is onduidelijk wat de verdachten met de aanslag te maken hebben. Volgens correspondent Rolien Creton hebben ooggetuigen meerdere mensen mensen met messen op het plein gisteren gezien. Of de arrestanten hiermee te maken hebben, is niet bekend.Nog niet verhoord .Naar een vijfde verdachte is de politie nog op zoek. Die is waarschijnlijk in het buitenland. De politie heeft Europol ingeschakeld, ook om te kijken naar een mogelijk verband met de aanslag in Barcelona, van eergisteren.

Zeven slachtoffers van de aanval liggen nog in het ziekenhuis. Onder de gewonden zijn een Zweed, een Brit en een Italiaan. Twee slachtoffers worden op de intensive care-afdeling verpleegd. Een van de gewonden kon na behandeling naar huis.

De verdachte is bij de aanslag in een been geschoten en naar het ziekenhuis gebracht. Ook hij ligt op de intensive care in het ziekenhuis en is nog niet verhoord door de politie.

Kathedraal

De veiligheidsmaatregelen op metrostations, treinstations en de luchthaven Helsinki-Vantaa zijn verscherpt. Finland had tot nu toe nog niet zoveel te maken gehad met terreur, zegt Creton. Kort geleden werd het dreigingsniveau in het land verhoogd van ‘minimaal’ naar ‘beperkt’, omdat het land ook te maken heeft met terugkerende Syriëgangers.

Op de plek waar gistermiddag de aanval plaatsvond, zijn kaarsen en bloemen gelegd. In Turku hangt de vlag vandaag halfstok. Gisteravond was er ook een herdenking van de slachtoffers in de Evangelisch-Lutherse kathedraal van Turku, waarbij de Finse president aanwezig was. Bij de dienst waren ook vertegenwoordigers van andere religies uitgenodigd

 

عن editor

شاهد أيضاً

الفضاء الثقافي والفني رياض السلطان بطنجة يقترح في شهر أبريل 2024

الفضاء الثقافي والفني رياض السلطان بطنجة يقترح برمجة متنوعة خلال شهر أبريل الجاري TELEGRAAFM ….ABDERRAHIM …

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *

Telegraaf-Mensheid-pers1333