Telegraaf-Mensheid-pers1333
الرئيسية / RETTERDAM PERS / الحرب في أوكرانيا: ما مدى أهمية الأمم المتحدة؟

الحرب في أوكرانيا: ما مدى أهمية الأمم المتحدة؟

TELEGRAAF MENSHEID   Oorlog in Oekraïne 

 Hoe relevant zijn de Verenigde Naties nog

الحرب في أوكرانيا: ما مدى أهمية الأمم المتحدة؟

MO*

De brandende vraag blijft: heeft de VN-Veiligheidsraad, die het mandaat heeft om de internationale vrede en veiligheid te handhaven, nog wel nut 

De Verenigde Naties hadden ooit de ambitie om de bewaker te zijn van de veiligheid en de vrede van de wereld. Maar ook al waarschuwde een overweldigende meerderheid van VN-lidstaten Rusland om Oekraïne niet binnen te vallen, Vladimir Poetin voert gewoon zijn plan uit. Wat zegt dat over de rol die de VN nog kunnen spelen? Hoe relevant zijn ze nog 

Ondanks een overweldigend aantal waarschuwingen aan het adres van de Russische president in zowel de VN-Veiligheidsraad als de Algemene Vergadering, heeft Vladimir Poetin opdracht gegeven tot de volledige invasie van een soeverein land 

VN-secretaris generaal Antonio Guterres was scherp in zijn reactie: de invasie is een schending van de territoriale integriteit en de soevereiniteit van Oekraïne én bovendien in strijd met de principes van het Handvest van de Verenigde Naties 

De Russische inval in Oekraïne: waar komt het vandaan en hoe gaat het verder 

 De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft woensdag een resolutie aangenomen waarin het de “agressie” van Rusland tegen Oekraïne in de meest krachtige bewoordingen afkeurt en eist dat Rusland onmiddellijk zijn strijdkrachten terugtrekt uit Oekraïne 

De tekst is aangenomen met 141 stemmen voor, 5 stemmen tegen (Rusland, Wit-Rusland, Eritrea, Noord-Korea en Syrië) en 35 onthoudingen 

De stemming vond plaats enkele dagen nadat Rusland zijn veto had uitgesproken over een ontwerpresolutie van de VN-Veiligheidsraad die de agressie van Rusland tegen Oekraïne aankaartte 

In de Algemene Vergadering, die 193 lidstaten telt, bestaat er geen vetorecht 

De Algemene Vergadering herbevestigt in de resolutie “haar engagement voor de soevereiniteit, onafhankelijkheid, eenheid en territoriale integriteit van Oekraïne binnen zijn internationaal erkende grenzen, die zich uitstrekken tot de territoriale wateren” 

Bovendien eist de Algemene Vergadering “dat de Russische Federatie onmiddellijk, volledig en onvoorwaardelijk al haar strijdkrachten terugtrekt uit het Oekraïense grondgebied binnen de internationaal erkende grenzen van het land” 

Al vanaf het moment waarop de Russische troepen Oekraïne waren binnengetrokken, verklaarde VN-Secretaris-Generaal António Guterres dat de aanval in strijd was met de beginselen van het VN-Handvest 

عن editor

شاهد أيضاً

Ahwash-kunsten met de ritmes van de wereld

Ahwash-kunsten met de ritmes van de wereld Nederlandse versie                 Speciaal: Onze correspondent: Abderrahim Fakir Idrissi …

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *

Telegraaf-Mensheid-pers1333