Telegraaf-Mensheid-pers1333
الرئيسية / RETTERDAM PERS / Syrië viel onder de Vichy-republiek

Syrië viel onder de Vichy-republiek

Syrië viel onder de Vichy-republiek

Op 29 mei 1945 bombardeerde Frankrijk Damascus en probeerde de democratisch gekozen leiders te arresteren. Terwijl Franse vliegtuigen Damascus bombardeerden, was de Syrische premier Faris al-Khoury aanwezig op de oprichtingsconferentie van de Verenigde Naties in San Francisco, waar hij de aanspraken van Syrië op onafhankelijkheid van het Franse mandaat presenteerde. Druk van nationalistische groeperingen en Britse druk dwongen de Fransen om hun laatste troepen op 17 april 1946 te evacueren.

Republiek Syrië 1946-1963

De onafhankelijkheid van Syrië werd bereikt in 1946. Ondanks de snelle economische ontwikkeling die volgde op de onafhankelijkheid, werd de Syrische politiek vanaf de onafhankelijkheidsperiode tot het einde van de jaren zestig gekenmerkt door turbulentie. De eerste jaren na de onafhankelijkheid werden gekenmerkt door politieke instabiliteit.

In 1948 raakte Syrië betrokken bij de Arabisch-Israëlische oorlog met de opkomst van de nieuwe staat Israël. Het Syrische leger werd uit Israëlisch grondgebied verdreven, maar het versterkte zijn bolwerken in de Golan en was in staat om zijn oude grenzen te behouden en wat extra grondgebied te bezetten. In juli 1949 was Syrië het laatste Arabische land dat een wapenstilstandsverdrag met Israël ondertekende.

In maart 1949 werd de nationale regering omvergeworpen door de staatsgreep van de leiders van Hosni al-Zaim, waarmee een einde kwam aan de democratische heerschappij in een door de CIA gesponsorde staatsgreep, geholpen door agenten Miles Copeland en Stephen Mead. Later dat jaar werd de leider afgezet door zijn collega Sami al-Hinnawi, gevolgd door Adib al-Shishakli. Al-Shishakli bleef regeren tot 1955, toen hij door de staatsgreep van 1954 werd omvergeworpen.

In november 1956 tekende Syrië een overeenkomst met de Sovjet-Unie die een voet aan de grond kreeg voor communistische invloed binnen de regering in ruil voor vliegtuigen, tanks en ander militair materieel dat naar Syrië werd gestuurd. Deze toename van de kracht van Syrische militaire technologie baarde Turkije zorgen, omdat het mogelijk leek dat Syrië zou proberen Iskenderun, de voormalige Syrische stad die nu in Turkije ligt, te heroveren. Aan de andere kant beschuldigden Syrië en de Sovjet-Unie Turkije ervan zijn troepen aan de Syrische grens te verzamelen. Onder deze confrontatie kregen de communisten meer macht over het Syrische leger en de Syrische regering.

De politieke instabiliteit in de jaren na de staatsgreep van 1954, evenals het parallellisme van het Syrische en Egyptische beleid, en de oproep van de Egyptische president Gamal Abdel Nasser om leiderschap in de nasleep van de Suez-crisis zorgden in Syrië voor steun voor de vereniging met Egypte. De Syrische president Shukri al-Quwatli en de Egyptische president Gamal Abdel Nasser kondigden de unie van de twee landen aan, de oprichting van de Verenigde Arabische Republiek en de stopzetting van openbare activiteiten van alle Syrische politieke partijen, inclusief de communistische partijen.

De vakbond was echter niet succesvol: na een militaire staatsgreep op 28 september 1961 scheidde Syrië zich af en vestigde zich opnieuw onder de naam van de Syrische Arabische Republiek. De gratis encyclopediebron

 

خضعت سوريا لجمهورية فيشي

   مع سقوط فرنسا عام 1940 في الحرب العالمية الثانية، خضعت سوريا لجمهورية فيشي إلى أن غزت القوات الفرنسية والبريطانية الحرة البلاد واحتلتها في يوليو عام 1941. أعلنت سوريا استقلالها من جديد عام 1941 لكن لم يُعترف بها كجمهورية مستقلة حتى 1 يناير عام 1944.

في 27 سبتمبر أعلنت فرنسا -بحكم وضمن إطار الانتداب- استقلال وسيادة الدولة السورية. جاء في البيان: «لن يؤثر استقلال وسيادة سوريا ولبنان على الوضع القانوني باعتبار أنه ينتج من قانون الانتداب. في الواقع، لا يمكن أن تتغير هذه الحالة سوى بموافقة مجلس عصبة الأمم، وبموافقة حكومة الولايات المتحدة، وهي إحدى الدول الموقّعة على الاتفاقية الفرنسية الأمريكية في 4 أبريل عام 1924، وبعد إبرام المعاهدات بين الحكومة الفرنسية والحكومتين السورية واللبنانية، يُصدق عليها حسب الأصول وفقًا لقوانين الجمهورية الفرنسية فقط».

عن editor

شاهد أيضاً

MAÂLMA ASMAA HAMZAOUI

MAÂLMA ASMAA HAMZAOUI  BNAT  TIMBOUKTOU Asmaa Hamzaoui a su faire preuve de courage, d’audace et …

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *

Telegraaf-Mensheid-pers1333