Telegraaf-Mensheid-pers1333
الرئيسية / عربي ودولي..Arabisch en internationaal / Meerderjarigen zijn strafbaar als ze alcohol geven aan minderjarigen

Meerderjarigen zijn strafbaar als ze alcohol geven aan minderjarigen

De Rijksoverheid. Voor

 

Nederland

Meerderjarigen zijn strafbaar als ze alcohol geven aan minderjarigen op openbare plekkenDrinken van alcohol is mogelijk extra schadelijk voor de gezondheid van jongeren onder de 18 jaar. Bijvoorbeeld voor hun hersenen, omdat die nog volop in ontwikkeling zijn. De overheid wil jongeren met regels en campagnes beter informeren en beschermen tegen de gevaren van alcohol.

Gevaren van alcohol bij jongeren

Er kleven verschillende gevaren aan alcoholgebruik bij jongeren. Zo kan een glas alcohol zorgen voor roekeloos gedrag. Omdat jongeren sneller beslissingen maken zonder daarover na te denken 

Maar ook op het gebied van gezondheid kunnen er problemen ontstaan. Bij veel drinken kan het hart, de lever en de maag beschadigd raken. Wetenschappers geven aan dat alcoholgebruik negatieve invloed kan hebben op de hersenontwikkeling van jongeren. Jongeren lopen dan mogelijk meer risico op problematisch alcoholgebruik op latere leeftijd 

Maatregelen om jongeren minder te laten drinken

Meerderjarigen zijn strafbaar als ze alcohol geven aan minderjarigen op openbare plekken 

Winkels en webwinkels mogen geen alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld cafés, sportkantines en festivals.

De overheid maakt afspraken met scholen over (niet) drinken van alcohol rond school en tijdens schoolactiviteiten 

Alcoholmerken mogen geen reclame maken voor jongeren De Rijksoverheid. Voor

Nederland

Antibioticaresistentie in het milieu

 

Ook in het milieu zitten bacteriën die ongevoelig (resistent) zijn voor antibiotica. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt hoe vaak ze voorkomen in water, bodem en lucht 

Resistente bacteriën in het milieu

Resistente bacteriën komen op verschillende manieren in het milieu terecht. Ze zijn vooral afkomstig van menselijk afvalwater en van mest van landbouwhuisdieren en wilde dieren. Deze resistente bacteriën kunnen terechtkomen in oppervlaktewater. Denk aan rivieren, grachten en zwemwater. Ook kunnen de bacteriën in de lucht voorkomen, bijvoorbeeld in de buurt van veehouderijen.

Onderzoek naar resistente bacteriën in het milieu

Het RIVM onderzoekt hoe antibiotica en resistente bacteriën zich gedragen in het milieu, hoe ze zich verspreiden, en wat de gevolgen zijn voor de gezondheid 

Deze metingen richten zich op resten van antibiotica en op resistente bacteriën in 

afvalwater van rioolwaterinstallaties en ziekenhuizen 

mest 

open zwemwater 

oppervlaktewater 

Vervolgonderzoek kijkt naar de aanwezigheid van resistente bacteriën in het milieu en het risico dat ze via het milieu in mensen terechtkomen De Rijksoverheid. Voor Nederland

Antibioticaresistentie in de zorg

 

In ziekenhuizen en verpleeghuizen is er een verhoogde kans op het ontstaan en verspreiden van resistente bacteriën. In zorginstellingen gelden daarom strenge regels voor hygiëne en  het gebruik van antibiotica 

Regels hygiëne en antibioticagebruik

In Nederland mogen alleen artsen antibiotica voorschrijven volgens speciale richtlijnen. In zorginstellingen zoals ziekenhuizen besteedt het personeel veel aandacht aan hygiëne. Goede hygiëne is belangrijk omdat het infecties kan voorkomen. Hierdoor hoeven artsen minder antibiotica voor te schrijven. Ook kan goede hygiëne voorkomen dat resistente bacteriën van de ene naar de andere patiënt gaan. Als een patiënt in een zorginstelling een infectie heeft met een resistente bacterie, wordt hij apart verzorgd. Ook gelden dan aangescherpte hygiënemaatregelen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd controleert of zorginstellingen zich aan alle regels houden 

Regionale zorgnetwerken

Patiënten gaan van de ene zorgaanbieder naar de ander. Van het ziekenhuis gaan ze bijvoorbeeld naar de huisarts en naar de apotheek. Patiënten kunnen dan resistente bacteriën meenemen. Om dit te voorkomen, moeten zorgaanbieders goed samenwerken. In Nederland gebeurt dat in regionale zorgnetwerken 

Binnen de 10 regionale zorgnetwerken werken zorgaanbieders samen en wisselen ze informatie uit. Zo informeren ze elkaar over de aanwezigheid en verspreiding van resistente bacteriën. En ze moeten goede voorbeelden van de aanpak van antibioticaresistentie met elkaar delen.

In 2017 startte een tweejarige proef (project) voor de regionale zorgnetwerken . Die proef is per mei 2019 met 2 jaar verlengd. Het is de bedoeling dat de financiering van de zorgnetwerken vanaf 2023 structureel is 

Langdurige zorg

In verpleeghuizen wonen kwetsbare mensen die sneller infecties krijgen. Daarom krijgt antibioticaresistentie in de langdurige zorg extra aandacht. In 2016 startte het programma ‘Aanpak antibioticaresistentie in verpleeghuizen ’. Het doel van het programma is om de hygiëne in verpleeghuizen te verbeteren. Daarnaast moet het de bewustwording van de risico’s van antibioticaresistentie te vergroten. Ook campagnes horen bij het programma.  Zoals de campagne ‘Goed verzorgen = Schoon verzorgen ’. Deze campagne roept werknemers in de ouderenzorg op om elkaar te helpen om hygiënisch te werken 

عن editor

شاهد أيضاً

في الدورة 55 لمجلس حقوق الانسان

Historisch record… La presse dit : Un corner préparé et présenté par le journaliste Abderrahim …

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *

Telegraaf-Mensheid-pers1333