Telegraaf-Mensheid-pers1333
الرئيسية / عربي ودولي..Arabisch en internationaal / De International Organization for Parallel Diplomacy, Media and Tolerance

De International Organization for Parallel Diplomacy, Media and Tolerance

De International Organization for Parallel Diplomacy, Media and Tolerance in Dar Al-Shabab Moulay Rachid organiseert een symposium met de titel “Parallel Diplomacy: A Bet on Independence and National Unity”

Rapport:  ARBI ALAMI Wahhabi

Ter gelegenheid van de herdenking door het Marokkaanse volk van de 66e verjaardag van de Glorieuze Onafhankelijkheidsdag, organiseerde de Internationale Organisatie voor Parallelle Diplomatie, Informatie en Tolerantie op zaterdag 20 november in het Jeugdhuis Moulay Rachid een seminar getiteld “Parallelle Diplomatie: Een weddenschap op Onafhankelijkheid en nationale eenheid”

 “Waar de paragrafen van dit intellectuele symposium werden opgesteld door Dr. Abdul-Jalil Jawdat, directeur van Islamitische Zaken in de organisatie, in aanwezigheid van een groep van de beste lokale actoren van het maatschappelijk middenveld, evenals enkele media-activiteiten, die bijdroegen aan dit symposium een ​​bijzonder en uitgesproken karakter door het gewicht en de waarde van de opkomst.

In eerste instantie opende het seminar automatisch met het Marokkaanse volkslied

Daarna werd het woord gegeven aan de heer Mustafa Belkteibeh, de stichtend voorzitter van de organisatie, die van zijn kant alle aanwezigen verwelkomde en waardering uitsprak voor de inspanningen van iedereen die heeft bijgedragen aan de voorbereiding van dit symposium en in zijn tussenkomst zei

Geachte aanwezigen, namens mij en namens alle leden van de International Organization for Parallel Diplomacy, Media and Tolerance in en buiten het land, wij heten u allen welkom en danken u voor het accepteren van de uitnodiging om dit nationale symposium bij te wonen

Het is een bron van vreugde en opluchting dat we elkaar vandaag ontmoeten, om met alle eerbied en eerbied terug te denken aan de onsterfelijke jihad en strijdstations voor de onafhankelijkheid van Marokko. Historisch, aangezien deze verjaardag een belangrijke gebeurtenis en een beslissend keerpunt in de moderne geschiedenis van Marokko is , vanwege de principes die dit moment met zich meebracht, waarvan de geest nog steeds de vastberadenheid van het Marokkaanse volk voedt, om een ​​constitutionele en democratische monarchie te vestigen die individuele en collectieve vrijheden garandeert, en om bij te dragen aan het internationale leven op een manier die de soevereiniteit van Marokko respecteert .

De herdenking van de Onafhankelijkheidsdag valt binnen een algemeen principe, namelijk om de geschiedenis van de Marokkaanse natie tot leven te brengen in de harten van alle Marokkanen, vooral de jeugd van vandaag, en het herdenken van deze verjaardag is om een ​​voorbeeld te zijn voor degenen die toegewijd zijn zich aan deze natie, en het kostbaarste hebben opgeofferd voor zijn waardigheid en prestige. Het is ook zorgzaam en het behoud van de authenticiteit van onze natie en loyaliteit aan de geschiedenis. En de uitvoering van eerlijkheid in onze nek

De herdenking van de verjaardag van de onafhankelijkheid heeft tot doel de lessen en lessen op te roepen die er in overvloed zijn in het oproepen tot de waarden van echt patriottisme en de verzadiging van de deugden van echt burgerschap, waar de nieuwe en komende generaties dringend behoefte aan hebben om uit te putten Met deze viering wil de Internationale Organisatie voor Parallelle Diplomatie, Media en Tolerantie de jongere generaties in wezen herinneren aan de betekenis van enkele van de prominente stations in de strijd van het Marokkaanse volk onder leiding van de Alawietentroon voor vrijheid en onafhankelijkheid en de verdediging van religieuze en nationale heiligheden. We danken onze geachte gasten die gehoor hebben gegeven aan de uitnodiging om dit belangrijke nationale evenement bij te wonen en eraan deel te nemen, en deze dag met ons hebben gevierd, waarvan we willen dat het een gezegende datum blijft waarin alle levende energieën worden genezen. met de versnellende transformaties onder de verlichte leiding van onze geliefde koning, Zijne Majesteit Koning Mohammed VI, moge God hem bijstaan. God weet het goede in uw hart en Hij zal u het goede schenken – geloofde God de Almachtige. een opgeleide onderwijskundige onder de titel: (The Battle of Independence, the History of a People and the Glory of a Nation), waaraan hij vanwege zijn aanwezigheid ver van Casablanca niet het geluk had om deel te nemen, en verklaarde: “Westers kolonialisme, dat omringde het Koninkrijk Marokko in het noorden, zuiden, oosten en westen, kon de entiteit en het culturele en beschavingsbestaan ​​van de Marokkaanse natie niet binnendringen. Deze aanwezigheid vertegenwoordigde het handhaven van de authentieke Marokkaanse waarden en concepten, en daarom was hij niet in staat om de identiteit van de Marokkaanse natie ondermijnen, ondanks zijn serieuze pogingen daartoe.

Deze natie behield de authenticiteit van zijn religieuze, intellectuele, cognitieve en culturele identiteit, onaangetast door de processen van intellectuele en culturele conflicten die door het kolonialisme tegen de mensen van dit land werden gevoerd.

De Marokkaanse natie vond geen manier om het kolonialisme te bestrijden, behalve door vast te houden aan haar privacy, haar identiteit en haar recht op een fatsoenlijk leven als een aangeboren en mensenrecht.

المنظمة الدولية للدبلوماسية الموازية والإعلام والتسامح بدار الشباب مولاي رشيد تنظم ندوة بعنوان ” الدبلوماسية  الموازية  رهان الاستقلال  والوحدة  الوطنية

تقرير : العربي العلمي الوهابي

بمناسبة تخليد الشعب المغربي للذكرى 66 لعيد الإستقلال المجيد ،نظمت المنظمة الدولية للدبلوماسية الموازية والإعلام والتسامح يومه السبت 20 نونبر  بدار الشباب مولاي رشيد  ، ندوة بعنوان ” الدبلوماسية  الموازية  رهان الاستقلال  والوحدة  الوطنية

 “حيث قام بتأطير فقرات هذه الندوة الفكرية  الدكتور عبد الجليل جودات مدير الشؤون الاسلامية بالمنظمة بحضور نخبة من خيرة فعاليات المجتمع المدني المحلي إلى جانب بعض الفعاليات الإعلامية أضفت على هذه الندوة طابعا خاصا و متميزا بفعل وزن و قيمة الحضور.

في البداية افتتحت الندوة تلقائيا بالنشيد الوطني المغربي

بعد ذلك أعطيت الكلمة للسيد المصطفى بلقطيبية الرئيس المؤسس للمنظمة  الذي رحب من جهته بجميع الحاضرين وثمن جهود كل من ساهم في السهر على تهيء هذه الندوة وقال في مداخلته

ايها الحضور الكريم باسمي وباسم جميع اعضاء المنظمة الدولية للدبلوماسية الموازية والإعلام والتسامح داخل وحارج الوطن نرحب بكم جميعا ونشكركم على تلبية الدعوة لحضور هذا الندوة الوطنية

إنه لمن دواعي البهجة والارتياح أن نلتقي اليوم، لنستحضر جميعا بكل إجلال وخشوع،المحطات الجهادية والنضالية الخالدة لأستقلال المغربنجتمع اليوم وبلادنا تحتفل بالذكرى66 لعيد  الاستقلال المجيد وهي تخطو كل يوم خطوات جادة نحو البناء الجديد، وأصبح على الجميع  على قدر  مهمتة  وبمسؤولية كبيرة أن يعي بهذه اللحظة التاريخية،حيث تشكل هذه الذكرى حدثا كبيرا، ومنعطفا حاسما في تاريخ المغرب الحديث، لما حملته هذه اللحضة من مبادئ مازالت روحها تغذي عزيمة الشعب المغربي، من أجل  إرساء ملكية دستورية وديمقراطية، تضمن الحريات الفردية والجماعية، والمساهمة في الحياة الدولية بشكل يحترم سيادة المغرب.

إن إحياء ذكرى  عيد الاستقلال  يندرج ضمن مبدأ عام وهو جعل تاريخ الأمة المغربية حيا في نفوس جميع المغاربة وخاصة شباب اليوم  وإحياء هذه الذكرى هو تقديم المثال للذين أخلصوا لهذه الأمة، وبذلوا الغالي والنفيس من أجل عزتها ورفعة شأنها، وهو كذلك اعتناء وحفظ لأصالة أمتنا ووفاء للتاريخ وأداء للأمانة في أعناقنا

أن إحياء ذكرى الاستقلال يروم الى استحضار ما تطفح به من دروس وعبر تدعو إلى التحلي بقيم الوطنية الصادقة والتشبع بفضائل المواطنة الحقة والتي ما أحوج الأجيال الصاعدة والقادمة إلى النهل من ينابيعها لما تذكيه من حماس في نفوس الشباب والناشئةبهذا الاحتفال فإن المنظمة الدولية للدبلوماسية الموازية والإعلام والتسامح  تستهدف بالأساس تذكير الأجيال الصاعدة بمغزى بعض المحطات البارزة في مسيرة كفاح الشعب المغربي بقيادة العرش العلوي من اجل الحرية والاستقلال والدفاع عن المقدسات الدينية والوطنية .  نشكر ضيوفنا الكرام الذين لبوا دعوة الحضور والمشاركة في هذا الحدث الوطني الهام، وأَحْيَوا معنا هذا اليوم، الذي نريده أن يضل موعدا مباركا تلتئم فيه جميع الطاقات الحية، مهنئين انفسنا  بحلول  هذه الذكرى المجيدة، سائلين الله أن يوفقنا لما فيه  الخير لخدمة وطننا العزيز، ولكسب الرهانات المستقبلية، ومسايرة التحولات المتسارعة تحت القيادة النيرة لملكنا المحبوب جلالة الملك محمد السادس نصره الله..إن يعلم اللَّه في قلوبكم خيرا يوتيكم خيرا- صدق اللَّه العظيم»بعد ذلك قدم  الدكتور عبد الجليل مداخلة الأستاذ سعيد لكراين  مدير الشؤون العربية بالمنظمة وباحث في السياسة الشرعية ومتصرف تربوي متدرب تحت عنوان: (معركة الاستقلال تاريخ شعب ومجد أمة)والذي لم يسعفه الحظ للمشاركة نظرا لتواجده بعيدا عن الدارالبيضاء وجاء فيها :” لم يستطع الاستعمار الغربي الذي طوَّق المملكة المغربية شمالا وجنوبا شرقا و غربا أن يغزو الكيان والوجود الثقافي و الحضاري للأمة المغربية، هذا الوجود المتمثل في إعلاء شأن القيم والمفاهيم المغربية الأصيلة، ولذلك لم يستطع أن ينال من هوية الأمة المغربية رغم محاولاته الجادة لفعل ذلك.

فحافظت هذه الأمة على أصالة هويتها الدينية و الفكرية والمعرفية والثقافية، غير متأثرة بعمليات الصراع الفكري والثقافي التي نفذها الاستعمار ضد أبناء هذا الوطن.

فلم تجد الأمة المغربية بدا لمحاربة الاستعمار الى من خلال التشبث بخصوصيتها هويتها وحقها في العيش الكريم كحق فطري و إنساني.

ولم تتساهل في الدفاع عنه والتمسك به في معركة الاستقلال الشرعية. والتاريخية التي اغنت رصيدها في الشعور بالعزة والمجدد والشهادة. يتبع

عن editor

شاهد أيضاً

منازل الفنانين الكبار تتحول في العالم إلى مواقع سياحية تجلب السياح

عبد الرحيم الفقير الادريسي *السياحة الامستردامية ما بين متحف فان جوخ  ومتحف ريجكس الشامل رامبرانت …

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *

Telegraaf-Mensheid-pers1333