Telegraaf-Mensheid-pers1333
الرئيسية / RETTERDAM PERS / هولندا تؤيد خطة الحكم الذاتي للصحراء المغربية 

هولندا تؤيد خطة الحكم الذاتي للصحراء المغربية 

  • هولندا تدعم المغرب في الصحراء
  • هولندا تؤيد خطة الحكم الذاتي للصحراء المغربية 

 

Nederland steunt Marokko in  Sahara

 

   Het Autonomievoorstel voor de  Sahara is een initiatief dat Marokko in 2006 heeft voorgesteld als een oplossing voor het conflict in de Westelijke Sahara . In 2006 heeft de Marokkaanse Koninklijke Adviesraad voor Saharaanse Zaken (CORCAS) een plan voor de autonomie van de Westelijke Sahara voorgesteld en een aantal landen bezocht om het voorstel toe te lichten. De Spaanse benadering van regionale autonomie is genoemd als een mogelijk model voor de autonomie van de Westelijke Sahara, waarbij specifiek de gevallen van de Canarische Eilanden, Baskenland, Andalusië of Catalonië worden genoemd. Het plan werd in april 2007 aan de VN-Veiligheidsraad gepresenteerden kreeg de steun van de VS en Frankrijk. Dit initiatief vormt de belangrijkste grond voor het Marokkaanse voorstel tijdens de onderhandelingen in Manhasset  Het voorstel volgde op de twee mislukte voorstellen van Baker Plan , dat aandrong op onafhankelijkheidsreferendum voor de  Sahara na vijf jaar autonomie – het plan werd verworpen door Marokko. Op 10 april 2007, een dag voor het Marokkaanse voorstel, heeft Polisario ook een voorstel aan de VN gepubliceerd. De VN-Veiligheid stemde op 30 april 2007 unaniem in met Resolutie 1754 waarin wordt opgeroepen tot besprekingen met beide partijen…

https://stringfixer.com/nl/Western_Sahara_Autonomy_Proposal

Nederland steunt Marokkaans autonomieplan Sahara

Met het nieuwe standpunt, dat opgenomen is in een gezamenlijke verklaring van minister Nasser Bourita van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse Samenwerking en Marokkanen in het buitenland en zijn Nederlandse ambtgenoot, Wopke Hoekstra, sluit Nederland zich duidelijk aan bij de internationale dynamiek van steun voor het Marokkaanse autonomieplan, om het geschil rond het Marokkaanse karakter van de Sahara definitief op te lossen.

Het nieuwe standpunt van Den Haag volgt op de steun die de Verenigde Staten, Duitsland, Spanje en de Filipijnen hebben uitgesproken voor het Marokkaanse autonomie-initiatief van 2007, als de enige basis om dit geschil te beslechten, schrijft Le Matin.

Via een gezamenlijke bericht bevestigen Nederland en Marokko ook opnieuw hun steun aan de speciaal gezant van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor de Sahara, Staffan de Mistura, en aan zijn inspanningen om “een politiek proces na te streven dat gericht is op het bereiken van een rechtvaardige, duurzame en voor beide partijen aanvaardbare politieke oplossing”, overeenkomstig de resoluties van de Veiligheidsraad en de doelstellingen en beginselen van het Handvest van de Verenigde Naties.

Bladna.nl

عن editor

شاهد أيضاً

Las relaciones entre Marruecos y España se encuentran en el “mejor momento de su historia”

Las relaciones entre Marruecos y España se encuentran en el “mejor momento de su historia” …

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *

Telegraaf-Mensheid-pers1333