Telegraaf-Mensheid-pers1333

Geschiedenis van de stad Rotterdam

Geschiedenis van de stad Rotterdam
De stad Rotterdam heeft veel gebeurtenissen meegemaakt, vooral tijdens de wereldwijde schurft
Bombardement
Tijdens de Tweede Wereldoorlog en het bombardement in mei 1940 werd Rotterdam verwoest. Hoewel dit voor de stad een enorme klap was, begon men direct met de herbouw. Met succes. Rotterdam werd de grootste haven ter wereld. Uitgestrekte nieuwbouwwijken en een moderne metro waren symbolisch voor het Rotterdamse elan. Vanaf de jaren zeventig maakten nieuwe stromen immigranten van over de hele wereld Rotterdam tot een multiculturele stad, hetgeen de nodige spanningen veroorzaakte: in 2001 maakte Fortuyns ‘Leefbaar Rotterdam’ een eind aan tientallen jaren sociaal-democratische dominantie in de stad.
Fondée au xiie siècle, Rotterdam s’organise autour de la digue de la rivière Rotte (qui donne son nom à la ville) et les premiers ports de pêcheurs : l’Oude Haven et les quais de Haringvliet. Elle reçoit son statut de ville en 1340. Le commerce y fleurit pendant plusieurs siècles, tandis que le port s’étend et que le commerce avec les Indes occidentales et orientales s’accroît. Ville natale du philosophe humaniste Érasme au xvie siècle et du peintre Pieter de Hooch au xviie siècle, elle favorise la vie culturelle et participe au rayonnement néerlandais durant le siècle d’or. Au xixe siècle, après une stagnation de son commerce due au blocus continental et à l’inadaptation de son port, la ville grandit à nouveau vers 1870, avec le percement d’une nouvelle voie d’eau qui lui donne un accès direct à la mer du Nord, l’agrandissement de son port et l’industrialisation de ses infrastructures. Des années de récession résultent de la Première Guerre mondiale, suivie de la crise économique de 1929. La Seconde Guerre mondiale met un coup d’arrêt à ce développement, le centre de Rotterdam étant totalement détruit par l’armée nazie, lors du bombardement aérien du 14 mai 1940 qui force le pays à capituler. La reconstruction reprend après-guerre, ainsi que l’expansion du port et des industries associées. Après une récession dans les années 1980, due aux chocs pétroliers successifs, la ville diversifie ses activités économiques et commerciales en lien avec l’expansion de son port dans les années 2000. Elle développe son architecture contemporaine, met en valeur ses musées et son art moderne, augmentant ainsi le potentiel touristique de la ville.
Rotterdam, gesticht in de 12e eeuw, is georganiseerd rond de oever van de rivier de Rotte (die zijn naam aan de stad geeft) en de eerste vissershavens: de Oude Haven en de kades van het Haringvliet. Het kreeg de status van stad in 1340. De handel floreerde er eeuwenlang, terwijl de haven zich uitbreidde en de handel met West- en Oost-Indië toenam. Geboorteplaats van de humanistische filosoof Erasmus in de zestiende eeuw en van de schilder Pieter de Hooch in de zeventiende eeuw, het bevordert het culturele leven en neemt deel aan de Nederlandse invloed tijdens de gouden eeuw. In de negentiende eeuw, na een stagnatie van de handel als gevolg van de continentale blokkade en de ontoereikendheid van de haven, groeide de stad rond 1870 opnieuw met de aanleg van een nieuwe waterweg die haar directe toegang tot de zee gaf. uitbreiding van de haven en de industrialisering van de infrastructuur. Jaren van recessie zijn het gevolg van de Eerste Wereldoorlog, gevolgd door de economische crisis van 1929. De Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan deze ontwikkeling, waarbij het centrum van Rotterdam tijdens het luchtbombardement van 14 mei volledig werd verwoest door het nazi-leger. 1940, waardoor het land moet capituleren. Na de oorlog werd de wederopbouw hervat, evenals de uitbreiding van de haven en aanverwante industrieën. Na een recessie in de jaren 1980, als gevolg van opeenvolgende olieschokken, diversifieert de stad haar economische en commerciële activiteiten in verband met de uitbreiding van haar haven in de jaren 2000. Ze ontwikkelt haar hedendaagse architectuur, benadrukt haar musea en haar moderne kunst, waardoor de toeristisch potentieel van de stad. Sitestudies

عن editor

شاهد أيضاً

منازل الفنانين الكبار تتحول في العالم إلى مواقع سياحية تجلب السياح

عبد الرحيم الفقير الادريسي *السياحة الامستردامية ما بين متحف فان جوخ  ومتحف ريجكس الشامل رامبرانت …

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *

Telegraaf-Mensheid-pers1333